Over orthorexia (en andere holle neologismen)

imagesAEK04N77

Naar aanleiding van volgend artikel… Lees mij

Is dit een 1-aprilgrap?! Gezond eten is dus voor freaks, niet voor mensen die zich dik vreten en vervolgens een maagtablet moeten slikken om hun indigestie te stillen en vanaf hun 50ste bloedverdunners moeten nemen, hun futloosheid moeten compenseren met dure vitaminesupplementen, diabetes krijgen, tegen overgewicht en kanker moeten vechten om uiteindelijk te sterven aan een hartaanval (doodsoorzaak nr. 1 in België).

Dit is het werk van lobbyisten van de geïndustrialiseerde voedingssector. Want wie gelooft het verhaaltje nog van de kant-en-klaarmaaltijden? Dat een Mars of een boterham met Nutella (vol lekkere hazelnoten) je de hele dag energie geven? Dat margarine (dat vol transvetten zit) je cholesterolgehalte op peil helpt te houden? Dat een glas limonade boordevol vitamine c, vruchtenpulp en antioxidanten zit? Mensen WETEN gewoon meer, raken geïntrigeerd door het verhaal van de vergeten natuurlijke voeding (ja, da’ s het paleodieet) en merken massaal het verschil na een aantal weken gezond eten. Het is ook gewoon logisch: de mens leeft iets meer dan zes miljoen jaar op aarde, waarvan hij nog maar een kleine 10 000 jaar granen eet, 200 jaar geïndustrialiseerd voedsel nuttigt en slechts 50 jaar fastfood. Dat laatste wordt bovendien haast “methode fois gras”-gewijs door de strot geramd…Niet moeilijk dus dat de helft van alle westerlingen steeds op jongere leeftijd te kampen krijgt met welvaartsziekten.

Het opboksen tegen de Westerse ongezonde eetgewoontes is echter aardsmoeilijk en KAN alleen maar bewerkstelligd worden door ze volledig uit de keuken te bannen. Stap maar eens een supermarkt binnen en tel de natuurlijke producten, dus niet door de mens bewerkt, er maar eens op na. Deze tendens merk je ook in nieuwe restaurants die door jonge mensen worden uitgebaat: er worden geen frieten meer geserveerd, de portie groenten wordt verdrievoudigd en er worden goede voedselcombinaties gemaakt (uit de Mediterrane wereld overgenomen). Is het verkeerd te experimenteren met “nieuwe” voedingsmiddelen zoals zaden, noten en kruiden die eigenlijk miljoenen jaren lang tot het menu van onze voorouders behoorden en dus in de blauwdruk van onze genen, ons DNA zetelen?

Iedereen eet wat hij wil, maar mensen afstraffen met holle begrippen als “orthorexia” omdat ze bewuster leven, langer fit en gezond willen blijven, is te gek voor woorden. Gewoon weer iemand die geld geroken heeft met een theorie die enkel Dr. Phil waardig is. Iemand die zijn eigen zwakte vertaalt in een goedkoop neologisme. Ik raad iedereen aan “Het oerdieet” van Remko Kuipers te lezen. Hij heeft het over die fameuze mismatch tussen ons menselijke genoom en onze voeding die er mijlenver vanaf staat. Neen serieus: de culinaire verlichting is nabij, den tijd van de patatten met bruine saus is voorbij!

2 gedachten over “Over orthorexia (en andere holle neologismen)”

  1. Ik moet je jammergenoeg tegenspreken en vertellen dat orthorexia zéker wel bestaat. Té is nooit goed, en dus té obsessief met gezonde voeding bezig zijn ook niet. Net zoals anorexia en alle andere eetstoornissen gaat het bij orthorexia over een irreële angst. De gedachte dat als je ook maar één keer de foute vetten eet, je leven quasi voorbij zal zijn. Het is, weer zoals bij andere eetstoornissen, een controle-spelletje en heeft eigenlijk niets te maken met gezond willen zijn an sich.

    Like

    1. Ondertussen hebben veel mensen me het tegendeel bewezen 😉 Ik geef toe, het zal inderdaad wel bestaan. Maar wie kan die termen nog uit elkaar halen?! Wat is wat en waarom moet alles in een hokje? Dat was eigenlijk de aanleiding tot het schrijven van dit tekstje…Bedankt om je mening te delen!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s