Zee

bart_kaell-zeil_je_voor_het_eerst_s

Een zomer aan de Belgische kust? Dat verandert ook nooit! U ziet er mensen met een poedel die nog luistert naar Laïka of Snoopy en een dochter die zonder veel tegenzin de naam Bianca draagt, naar de gelijknamige zomerhit van Fred Bekky (of was het Freddy Breck) uit het jaar 1973. Van sommige mensen vraagt U zich waarlijk af onder welke steen zij zich de rest van het jaar schuilhouden. Gekleed als Indiaan, Jamaïcaan of Hollander, in een ‘naveltopje’ en een vleeskleurige legging om de nog witte, harige benen te verbergen, met Teva- sandalen en witte sokken, in shorts met houdbaarheidsdatum, marcellekes die de tribaltattoos en piercings helaas niet verbergen of chiqué in hun ‘sport habillé’ flaneren ze allemaal op en af de dijk. Fladderen ze van wafel- naar ijskreemkraam. Van oliebollenbar naar barbe- à- papabarak. Ook de gemiddelde consumptie van frieten per badgast is er volgens mij naar een olympisch maximum gestegen. Naar de oorzaken van de stijgende zeespiegel moet niet ver worden gezocht…

Uzelf besluit echter lekker artisanaal te doen en het te houden bij een kwartje kilo ongepelde garnalen, haringmaatjes en een streekbiertje dat U het liefst wilt nuttigen op de pittoreske pier. Dan hebt U eindelijk een bankje gevonden dat niet werd ondergescheten, wordt U nog eens belaagd door agressieve meeuwen die niet alleen met uw maatjes gaan vliegen maar ook nog eens zo’n visitekaartje achtergelaten in Uw pas gecoiffeerde coupe soleil.
U vlucht binnen in café “De strandjutter”, ware het niet geweest dat U weer de pech had aan het tafeltje naast het toilet te moeten plaatsnemen, had U de naam “Str*ntjutter” accurater gevonden.
Om de honger te stillen bestelt U er een salade met “Noordzeelekkernijen” uit de vismijn. Heel smaakvol, tot U in de gang die zak Chatka- en Imperialblikken ontdekt. “Om dat het lekker lekker is”! Yeah, right.

Om te bekomen van de maaltijd volgt U de inspiratieloze, katatonische mensenzee langs lawaaierige lunaparken, veel te dure go- cartkramen, het casino, souvenirwinkels waar sinds jaar en dag dezelfde kitsch in de etalage tentoon staat gespreid en de art- nouveau gaanderijen met een al even antiek publiek. Onder begeleiding van een mislukte Josti- band geniet U van het schilderachtige uitzicht. De zon, de boten, de ruisende golven, de 579 kranen en onafgewerkte nieuwbouw brengen U in ontroering en vervoering. U zeilt terug naar de tijd dat “Tien Om Te Zien” en de variétéshows van den Bond Moyson nog hip waren. En U er hoopte een lief tegen te komen met het kapsel van Bart Kaël. Niet de zomerse temperaturen (want die komen niet) maar de hormonen spelen U parten. Een frisse duik in het niet zo frisse zeewater zorgt voor verkoeling.

Tussen de kwallen en aangespoelde maandverbanden probeert U een badlaken met dolfijnen open te spreiden waar U heerlijk op wilt gaan zonnebaden om die goudbruine teint te verkrijgen van in de boekjes. Helaas lijkt U na een half uur eerder op kreeft Bel-vue. Maar dan wel met hollywoodwaardige glimlach daar uw tanden gezandstraald werden bij het eten van dat laatste stukje haring…Geen ramp, de roodheid trekt wel weg tijdens de komende veertien dagen waarin U toch genoodzaakt zal zijn binnen te blijven omdat er regen wordt voorspeld. Misschien kunt U in die tijd het Visserijmuseum of Aquatopia eens bezoeken waar U meer leert over de diversiteit aan zeedieren en het Antwerps dialect.

Ondanks deze onovertroffen clichés verwelkomt deze 70 kilometer monotone ‘moderniteit’ jaarlijks nog steeds meer dan vijf miljoen welgekomen watertoeristen. En villa’s Windekind en Zomerzon boekten sommigen onder hen al voor de 55ste keer. Omdat scrabbelen met zicht op lintbebouwing toch wel veel gezelliger is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s