Op- voeding zonder suiker

fury

Komt u ook nog uit een gezin waar er frieten en bitterballen werden gegeten voor den tv terwijl de soundmix- of verjaardagsshow opstond? Waar er niet moeilijk werd gedaan over een glas cola bij het eten en waar er nog met ‘wulder’, ‘gulder’ en ‘zulder’ werd gesproken? Mocht u ook nog op straat ravotten met ‘onverantwoord’ speelgoed tot op een onkatholiek uur? Zond uw vader u ook nog achter een pakske sigaretten in ruil voor vijf frank en ne lekstok? Dan hebt u geluk want die tijden zijn schijnbaar voorbij.

Nu horen Winter, Lonne, Sterre en Arend zich te houden aan een strikt dieet van veganistische, koolhydraatarme faitrade- producten, rauwkost, noten en zaden. De ouders insisteerden reeds de traditionele waffelenbak ter sponsoring van de schoolreizen te vervangen door het metsen van volkoren havermoutkoeken, gezien de overmatige consumptie van geraffineerde suikers.

En ook het jaarlijkse sinterklaasfeest werd gecanceld…Kinderen onzin wijsmaken om het kapitalisme te sponsoren is toch werkelijk ongehoord?! Bovendien komt het promoten van anti- materialistische idealen de portemonnee ten goede…

Deze kinderen gaan niet naar pretparken en de kermis. Met dat platvloers vermaak kunnen tenslotte alleen marginalen hun pap koken. Ook tv-kijken, gamen, het volgen van trendjes en andere oppervlakkigheden worden zo veel mogelijk vermeden. Een verstandig ouderpaar gaat met de kids naar een kinderoperette, het SMAK en een lezing over levensbeschouwelijke thema’s op kindermaat. Of blijft gewoon thuis om samen met hen solfège in te studeren opdat ze later schitterende solistes of virtuoze violisten zouden worden.

Deze ouders willen het écht ‘anders doen’ en sturen hun kinderen ook niet naar de scouts omdat dat vermeend groepsgevoel een kuddementaliteit in de hand werkt. Hoewel dat potentieel leiderschap later mooi zou staan op het cv…Sterre, die kampt met ADHD, brengen ze dan wel weer naar de kinderyoga of minor- meditation training. Maar dan wel niet gekleed in dat ene ordinaire t-shirt van K3 of Disney dat alle andere kinderen gekregen hebben. In hun kleerkastjes hangen enkel natuurlijke materialen zoals wol en katoen. Ze kunnen dan misschien niet meepraten met hun klasgenootjes, maar ze dragen tenminste bamboe!

Kritische kindergeestjes kweken door een overload aan intellectuele stimuli werpt z’n vruchten af. Naast de expressionistische chefs- d’ oeuvres van biologisch afbreekbare vingerverf op de koelkast hangen dan ook de resultaten van de IQ-testen die vorig jaar werden afgelegd. Arend en Sterre bleken hoogbegaafd, Winter piekt de parabolen der emotionele intelligentie. Deze kinderen horen dan ook niet thuis op het college waar ze zich door nonkel pater moeten laten intimideren door de spreekwoordelijke ezelsoren; zij genieten Freinet onderwijs bij meester Jonas die hen de vrijheid biedt hun creatieve talenten en grote mond aan te scherpen.

Het leven moet toch niet begrepen worden als je je eigen microkosmos creëert? Wel benieuwd naar de superieure creaturen die deze ‘pamperpedagogie’ zal voortbrengen. Dwingende idealen of superstrategie? Eventjes terzijde: met mij is ook alles goed gekomen, hoor!

Een gedachte over “Op- voeding zonder suiker”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s