Overdosis kerstclichés!

Unknown

Ranzige reuzel vermengd met de geur van prefab-pannenkoeken, poffers, churros, honderdzeventig verschillende soorten braadworsten en Chinese frieten? Dat moet de kerstmarkt zijn; een broeierige vierkante kilometer Tiroler chalets met goeiekopen brol die we eigenlijk overal (en het hele jaar door) kunnen krijgen maar voor de gelegenheid overgoten werd met een kerstsausje of spuitbussneeuw. Deze spulletjes werden echter met plezier vervaardigd door elfjes op de Noordpool…ik bedoel Bangladesh.

Slenterende dagjesmensen (met kinder- of hondenwagen) schuimen de kraampjes af om een illusie van gezelligheid te kopen. Dit feest der wansmaak, dan nog eens schaamteloos “winterdroom” of “winterwonderland” gedoopt, werd vroeger nog naar de periferie van de stad verbannen. Maar het toeristentreintje werd helaas op stal gezet en thans palmt deze “nightmare before christmas” zowat de gehele binnenstad in met kunststof, toeristen en bezopen kerstfiguren. Respect echter voor al die knorrige marskramers die er, gekampeerd tussen camp en kitsch, een hele maand staan te verkleumen in de hoop hun zingende glitterhoedjes, atheïstische kerststallen en ambachtelijke wildpatés aan de (in glühwein en jenever gemarineerde) man te brengen…

Ik hoop dat het stadsbestuur van de licht-, lucht- en oorpollutie dit jaar eindelijk een punt heeft gemaakt op de agenda. En dan vooral van dat laatste want Mariah Carey en Ivan Rebroff zijn helaas ook weer van de partij. En aan die ongelooflijk ecologische schaatsbaan zou men anders ook een aanzienlijke kluif hebben. Trouwens, zichzelf vooruit ‘hakken’ met botte schaatsen op gesmolten ijs en onder het gekweel van Nana Mouskouri is echt geen tien euro waard! Uit pure miserie heb ik zo’n pluchen hertengewei-muts gekocht om al die vreselijk jingles niet langer te moeten aanhoren. Blijkbaar zag ik er daardoor sympathiek uit wat marginale vrijgezellen aantrok… Dan maar weggevlucht in reuzenrad “Roue de Paris” ondanks de angst om een kooitje te delen met een kamikaze kerstman. Hoewel ik er vrij zeker van ben dat dat woord “Paris”, dat verwerkt varkensvlees in alle mogelijke vormen, de losbandigheid, het dronkenschap, de christelijke insteek en het overmatig consumentisme geen voedingsbodem zullen vormen voor aanslagen…

Maar wat een uitzicht! Die 70 000 lichtjes en rijkelijk versierde reuzenkerstboom zal de bevoegde energieleverancier vast geen windeieren gelegd hebben! Eens benieuwd hoeveel dit hele circus de Gentenaar dit jaar weeral zal kosten…

Maar ja, nu we hier toch zijn: doe mij maar zeven oliebollen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s