Gentrificatie

Gentrificatie, kent u dat? Dat wil zeggen dat ‘men’ zijn best doet om een grauwe, ongezellige buurt om te toveren in een gezellige buurt waar het goed leven is. Zo moet bijvoorbeeld iedereen – die er enigszins beschaafd wil overkomen – een geveltuintje met klimplanten installeren, en posters van allerhande expo’s en klassieke concerten voor het raam hangen. Zo geef je aan dat zélfs in deze achterbuurt wat fijne cultuur is binnen geslopen en voorbijgangers hun hond dus beter aan een iets minder voorname voordeur laten poepen. Lees: mijn voordeur. Let wel, té deftig is hier ook niet goed.
Ik woon in zo’n buurt omdat het goedkoop is. Niet omwille van de ‘opwaardering’. Want dat is gewoon een proper woord voor dingen die niet altijd zo proper zijn, met name sociale verdringing. Ook zij die enkel mos voor de deur laten groeien en het liefst Jo Valley tegen de ruit pakken, verdienen hier wat mij betreft even goed hun plekje.
Hoe dan ook, essentieel onderdeel van het buurten is – en zéker met dit stralende weer –
om een straatbarbecue te houden en je met heel je trammelant op een picknickdeken neer te planten op het trottoir. Dresscode: marginaal-chic. Zo kan iedereen zien wat voor een gezellige peren er wonen op nummer 296. Want iemand met een kleurrijk vissershoedje, jaren 80 zonnebril en versleten loafers moét gewoon wel de max zijn, toch?! Zet ook wat wereldmuziek op. Scoort hier altijd goed!
Tot slot deel je de overschotten uit aan passanten terwijl je in het pseudo-Gents een praatje maakt over de prestaties van het buurtcomité en de stijgende vastgoedprijzen.
Wij hebben helaas geen picknickdeken, geen barbecue, noch slechte smaak. Maar wel een radio en Gentse tongval! Chaka Demus wordt vanavond dus op maximum volume gezet, terwijl wij ons (gewoon) vlees bakken in de Tefal-pan, voor de schone schijn ons oud papier fikken op het terras en heel hard roepen: ‘Mmmm! Zuu lekker dienen bio-wust van de lokalen boer!’ Daar heb je je gentrificatie. Als iedereen een beetje moeite doet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s