Parel

Charmante woning in Drongen – 215 000 euro – mét tuin. De tuinkabouters krijg je er gratis bij. De foto’s van het immo kantoor vertellen het verhaal van de mensen die hier tot voor kort hebben gewoond. Ze hielden van vetplantjes en wollen traplopers, van gouden lijsten boven ‘den divan’ en portretten van ‘de kinders’. Boven de wc houdt ‘een Jezeke’ nog steeds de wacht.
De op maat gemaakte keuken en badkamer, die sinds de jaren 50 onveranderd zijn gebleven, zullen binnenkort wijken voor Scandinavisch design. Maar voorlopig blijft alles nog even staan, blijven de bedden in de slaapkamers keurig opgedekt zoals altijd, met een bedsprei en sierkussens in smyrna-stijl, blijven de sloffen op het schapenvel trouw wachten op koude voeten.
De ‘postuurkes’ in biscuit lachen nog een laatste keer vanaf het dressoir alvorens ze in een kartonnen doos richting kringwinkel belanden. Hen is een beter lot beschoren dan het breughel-meubilair waar Thérèse zo tuk op was… ‘De kinders’ hebben naar eigen zeggen al genoeg brol in huis.
Albert zijn werkkot, omschreven als ‘mogelijkheid tot garage’ staat erbij alsof hij zometeen nog een vogelkastje in elkaar gaat timmeren; de vijzen netjes in bakken gesorteerd, de werktuigen aan haken boven het werkblad. Hier en daar wat gezellige rommel. Zijn ‘klak’ aan de kapstok.
Het zijn de laatste dagen van een verhaal dat 65 jaar heeft mogen duren. Niet mijn of jouw opa woonden tot voor kort nog in deze ‘volledig te renoveren’ parel, maar wel die van iemand anders, die nu heel erg droevig is dat hij zijn mémé en pépé daar aan de Leie, op zonnige zomerzondagen als deze nooit meer zal kunnen bezoeken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s