Scheiden

Ooit was mijn lief, in de tijd van de grijze vuilniszakken, een aangename, gemakkelijke vent met een goed gevoel voor humor. Nu is hij alleen nog maar milieubewust. Schat, zei hij op een dag, ik wil scheiden. Sindsdien hangt de keuken vol met plastieken zakjes; voor iedere soort vuil een ander zakje. En ja, ik vind dat vervelend, omdat ik erbij moet nadenken. Weggooien heeft iets nonchalants, en bij nonchalance denk je niet na. Toch?
Voor de scheiding hadden we gewoon een grijze container voor alle rotzooi. Vond ik nog enigszins overzichtelijk. Maar dan opeens kwamen de kliko voor de tuin, de glasbak, de papiermand, de koffer voor het klein gevaarlijk afval (niet te verwarren met de kattenbak), de gele zak, de hernieuwde gele zak (die op de zak trekt) en de blauwe zak voor PMD: van plastiek tot blik, poneerde hij met aandrang, maar denk eraan, geen flacons. En trap die flessen plat!
Om nog maar van de transparante zakjes te zwijgen die hij tegenwoordig ophangt om te controleren of ik toch zeker geen yoghurtpotjes bij de ‘rest’ heb gegooid. Transparant, geheel passend in de tijdsgeest… Het resultaat van al die zakken is dat de grijze container nu eigenlijk gewoon leeg blijft. Het enige wat we nog weggooien, zijn zakken. Net zoals vijftig jaar geleden…
Ach, de vuilnismannen weten ook wel dat het uiteindelijk geen zier (noch zak) uitmaakt wat je precies waar in weggooit; alles belandt waarschijnlijk toch gewoon in dezelfde verbrandingsoven.
Ondertussen hoop ik dat Trump, Primark, de Chinezen en alle menstruerende vrouwen, die met hun vervuilende industrie, goedkope rommel en maandverbanden de wereld vervuilen, dit tekstje lezen en eens goed nadenken over al de moeite die ik moet doen om die ene druppel op de hete plaat nat te houden. Uit liefde! Uit liefde…

#blaastmijnezakop #scheidendoetlijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s