Kringwinkelen

Kringwinkelen met ons ma. De jassen zijn allemaal veel te groot, de rokken reiken veelal tot katholieke knielengte en alle broeken zijn tot op de draad versleten. De geur van motteballen kronkelt zich tot diep in mijn neusgaten. Sommige kledingstukken zijn mijns inziens enkel nog geschikt om de ramen mee te lappen. Toch lijkt het een lucratieve boel: de klanten staan in lange rijen te drummen aan de paskamers. Twee ‘baronesses sans sous ‘ bekvechten om een gedemodeerde ‘design’ soutien: de borsten dreigend vooruit, als waren het bokshandschoenen in actie.
Voor de spiegel past een man een lange, zwarte stofjas. Hij ziet eruit als een potloodventer maar ik vertel hem dat hij eruit ziet als Ebenezer Scrooge. Een compliment dat goed genoeg was om een knik-met-knipoog terug te krijgen.
En ook de leerlingen van het kunstonderwijs shoppen zich er te pletter aan de anti-mode: ‘zijpgat’-broek, oversizede pull-over met glitter appliqués, klompschoenen en gouden ziekenkasbril. Want zo moet het op de academie. Vorige week waren ze hier ook al, en de week daarvoor en daarvoor ook. Maar verder zijn ze niet materialistisch.
Terwijl ma door de rekken snuistert, drink ik een koffie in het sociaal resaturant. De serveuse klaagt dat haar uurloon minder bedraagt dan wat sommige kledingstukken in de kringwinkel kosten. Er is armoede in België. Vraag het haar maar. Ondertussen komt ma uit het kleedhok, gehuld in een deux-pièce van de jaren tachtig. De haren stiekem wild omhoog gekamd. “Mooi he!”, roept ze glunderend terwijl ze de handen in haar onbestaande taille plant. Ze voelt zich even weer achttien, evenveel kilo’s lichter, en dat voor de luttele prijs van drie euro. “Daar voor kunt ge toch niet sukkelen, hé ma?!”, zeg ik. Black Friday op zijn best…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s