Moeite

Een zeer beroemde en slimme filosoof, van wie de naam mij nu echter even ontsnapt, zei ooit dat de enige constante in het universum verandering is. Eeuwige verandering. Een perpetuum mobile van komen en gaan. Maar ik heb nogal moeite met zo’n filosofie, ziet u. Ik ben zo van het type dat nog altijd een geruite zakdoek bij heeft, steeds naar hetzelfde restaurant terugkeert en eeuwig dezelfde anekdotes te berde brengt. Ik heb zo’n zieltje waar stof op ligt. Af en toe wordt dat stof er eens afgeblazen en dan voel ik me onbehaaglijk kaal en kouwelijk. En zo bezorgt het nieuws op social media mij geregeld eens kippenvel. Zo las ik bijvoorbeeld, net zoals u waarschijnlijk, dat de Sint-Anna kerk in Gent een Delhaize wordt. Er komt ook een restaurant en een wijnbar. Kijk daar heb ik dus echt moeite mee. Een discotheek, een zwembad, een circus en een restaurant horen niét thuis op heilige plaatsen. Ik zou het gewoon niet kunnen… lachen, praten, laat staan éten in een kerk! Met de handen vroom gevouwen en een uitgestoken tong, zó zou ik die Sint-Anna burger met frietjes bestellen. Uit gewoonte. Gentse Waterzooi op Anna’s wijze. Je hoort ze al komen… ik benadruk graag het woordje ZOOI. Maar ach, Delhaize of niet, als we hem mogen geloven is God overal, dus ook in de supermarkt tussen de bloemkolen en de worsten. En voorál tussen de witte producten, daar waar water in wijn wordt veranderd. Dat kan Delhaize immers ook goed.

  • Foto: Architectuurgids Gent door Dirk Laporte, Brepols, 1994.

3 gedachten over “Moeite”

  1. Wat als we ons dagelijks brood kunnen vinden in een herbestemd kerk, wel een goed idee? Mag ik je uitnodigen naar een kerk in een volksbuurt? Ik ben benieuwd wat jij ermee zou doen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s