Circus

Ik herinner mij dat er in het sterven van de zomer altijd een circus neerstreek in Sint-Amandsberg. Malter waarschijnlijk… En ik herinner mij ook nog de bedwelmende dualiteit die dat circus in mij teweegbracht; die van de illusie. Als kind was ik daar al gevoelig voor. Want net zoals in theaters, nachtclubs en cabarets zit er achter de glamour van een circus altijd een zekere eenzaamheid en melancholie verscholen. Aan de ene kant is er die vrolijke levendigheid van de rood-wit gestreepte tent, de bont uitgedoste jongleurs en acrobaten, de breed lachende clowns en lieftallige koorddanseressen in tutu’s. Maar aan de andere kant is er de grijze realiteit die valt nadat de schijnwerpers en het applaus van het publiek zijn uitgedoofd, nadat de tribunes zijn leeggelopen, de dieren weer in hun kooien werden opgesloten en de artiesten uitgeput naar hun trailers terugkeren. De tristesse ligt in het feit dat deze mensen de illusie van de vrolijkheid verkopen. Maar wat blijft er uiteindelijk over? 
De dualiteit tussen glitter en grauwheid, tranen en glimlachen, extase en verdriet; is dat niet de schoonste afspiegeling van onze eigen werkelijkheid? Hangen wij niet voortdurend zelf de clown uit, die het beste van zichzelf geeft, om ’s avonds de valse lach weer van het gezicht te vegen? Zijn wij niet de koorddansers, die ten faveure van het publiek boven de afgrond balanceren? Hangen wij niet dagelijks de felgekleurde circusposters op tegen ons eigen, vaak bleke bestaan? The show must go on. Maar voor wie en voor wat? Toulouse-Lautrec, Seurat en Renoir hadden het in ieder geval goed begrepen: het leven is een schouwspel, een groot circus vol mooie maar vaak grauwe tegenstrijdigheden. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s