La douce…

De afgelopen maanden heb ik meer pantoffels versleten dan alle voorbije jaren samen. Ik heb ‘thuis’ beter leren appreciëren maar stilaan dringt zich de nood weer op om de horizon te verleggen. Het wordt echter sterk aanbevolen om deze zomer in eigen land op vakantie te gaan. Op zich niet zo heel erg maar het knaagt toch een beetje. Ik kan het dan ook niet laten om af en toe eens foto’s op te zoeken van de een of andere droombestemming. Les Porquerolles, bijvoorbeeld, daar wil ik al lang eens naartoe. Barfleur staat ook op het verlanglijstje, samen met Rocamadour en nog wat andere dorpjes met poëtische namen, zoals Plaisir en Aux Quatre Vents. Dan zie ik zo’n glooiend Frans landschap voor mij; groen en uitgestrekt, opklimmend naar een klare hemel, met kromme perzik- en amandelbomen, met een slingerweg tussen de wijngaarden en luchten van lila en goud waartegen zich een Middeleeuws kasteel aftekent op een rots. Ik houd van Frankrijk. Er zit daar precies altijd meer smaak in het eten en meer tijd in de uren. Het is het land van de veelzijdigheid, het land van de eindeloze zonsondergangen, van de kunst en de fijnzinnigheid, van de eerste liefde en de tristesse, van eenzaamheid en vergane glorie, van slaapdorpen met speelgoedstraatjes en stranden die aan het einde van de wereld doen denken.
In eigen land moeten we het stellen met een daguitstap naar Schellebelle, Dode-man en Okselaar, of een wandeling door Smeermaas, Pijpelheide of Rukkelingen-aan-de-Jeker. De gedachte alleen al bezorgt mij jeuk. Jeuk, ook dat is trouwens ook een dorp. Het ligt misschien aan mij maar ik voel mij daar nu niet meteen lyrisch van worden. De dichteres in mij heeft niet veel nodig maar misschien koop ik mij toch beter nog een paar pantoffels; een reisje door eigen hoofd stelt immers nooit teleur…

Schilderij: Claude Monet (1840-1926) Au cap d’Antibes

Een gedachte over “La douce…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s