Boekenliefde

Je draait de bladzijden om en wordt beneveld door een zaligmakend gevoel. Ja, dit boek heeft je ‘te pakken’! Hoewel de auteur misschien al eeuwen dood is, heb je het gevoel dat dit werk speciaal voor jou geschreven werd. Alsof de schrijver de sleutels naar de geheime kamers van je ziel had, waar hij inspiratie kon opdoen voor zijn verhaal. Een verhaal met andere namen natuurlijk, maar zo ‘spot on’ geschreven dat het akelig herkenbaar wordt. We zouden zelfs kunnen stellen dat de auteur van dat boek ons beter lijkt te begrijpen dan de mensen in onze naaste omgeving. Want zelfs al gaat het ‘goed’ met ons, onder de oppervlakte van wat de anderen zien, zit er vaak een permafrost van eenzaamheid. En dat ene boek weet die eenzaamheid op de een of andere manier aan te voelen en zelfs te ontdooien.

Dat boek kan een bestseller zijn, maar evengoed een verstofte ontdekking die je vond op een lokale rommelmarkt. Hoe dan ook, een goed boek is een spiegel. Onze lievelingsboeken wijzen heel nauwkeurig de dingen aan die in ons dagelijks leven ontbreken of door anderen genegeerd worden. Het lijkt alsof deze boeken de essentie van onze natuur kennen; een essentie die door anderen miskend of mis begrepen wordt. Wat door onze omgeving als een zwakte wordt gezien, wordt door dat ene boek plots omgevormd tot een sterkte. Een sukkel wordt een held, een maatschappelijke mislukking wordt een persoonlijk succes.

Boeken transformeren ons schijnbaar falen in een ware overwinning. Onze sympathie gaat dan ook uit naar de verhalen die de dingen behandelen waarvan wij zelf vinden dat ze in het echte leven te veel in de schaduw blijven staan. Veelal gaat het om onze donkerste karaktereigenschappen, die plots met liefde, tederheid en begrip worden benaderd. Het boek zegt zachtjes: ik weet het, en is daarom de ideale vriend. Een stille aanwezige die al het grote en kleine lijden in ons aanvaardt, en onze meest vreemde eigenschappen een zeker bestaansrecht toebedeelt. Deze relatie van papier en inkt is misschien wel een van diepste liefdes die we in ons leven kunnen ervaren: onvoorwaardelijk en oneindig groot…

Een gedachte over “Boekenliefde”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s