Decathlon

Koopjes bij Decathlon: zou er anders ook zo’n stormloop zijn voor wat deze sportgigant te bieden heeft? Ik veronderstel dat het succes iets te maken heeft met goede voornemens die voorlopig nog even stand houden. Wacht tot in februari!
Ik ben met de wagen gekomen, zoals iedereen hier. Lekker sportief. Ik heb dan ook een nieuwe fiets nodig. Maar het aanbod blijkt schaars. Decathlon zet duidelijk in op andere ‘marchandise’.
Vergeet bij binnenkomst vooral geen suikerwafel uit de automaat te halen, want dit zou wel eens lang kunnen duren. Lange rijen sportfanaten drummen bij de kassa’s. De winkelmandjes volgeladen met dromen over een strakker, jonger en fitter lijf, over uitmuntende prestaties en gouden bekers, over minder stress en meer succes bij het andere geslacht. Sex sells, again.
De winkel is ingedeeld per sporttak. Iedere gang trekt dan ook het bijhorende clientèle aan. Bij het “voetbal” vind je de ambitieuze tienerjongen met Buffalosjaal, bij het “boksen” de bruingeblakerde macho met proteïneshake, bij de “paardensport” de snobs op bootschoenen, bij “watersport” een luidruchtige Hollander (ook op bootsschoen) en bij “bergbeklimmen” de sportieve veertiger die deze zomer op de top van de Mont Jenesaisquoi zijn jeugd hoopt terug te vinden. Bij “fitness” lopen vooral huismoeders die de winterkilo’s kwijt willen. Het is toch wel belangrijk dat ze er goed uitziet tijdens die drie lessen zumba die ze zullen volgen. Strakke legging in luipaardmotief, elasto-bustenhouder en bijhorende beenverwammers: ze zijn er klaar voor.
Ik vind het vreemd, die gadgetcultuur rond sport. Toch lijkt iedereen meegezogen te worden in het idee dat een sportieve houding begint bij de juiste outfit en een rijkelijk gevulde sporttas. Statussymbolen aan dumpingsprijzen: vaak allemaal even smaak- en nutteloos. Conclusie: in plaats van te gaan sporten op zaterdag, komen mensen liever winkelen bij Decathlon. ’t Is duidelijk het idee dat telt. Maar het moet gezegd: de hele winkel afdrentelen is toch goed voor een volle kilometer. Tja, een mens moet ergens beginnen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s