Paris-Roubaix

De meeste toeschouwers hadden zich al uren voor aanvang geïnstalleerd in wankele, gestreepte klapstoelen, geflankeerd door blikjes bier in een opblaasbaar zwembadje. Het was goed vertoeven in de lommer van de crèmekar, die zich zeer tactisch had opgesteld op deze warme lentedag: de ‘boekskes’ en frisco’s vlogen naar buiten. Maar wij hadden ook een frigobox met ‘lekkers’ voorzien! Het was nog in de tijd dat een broodje ‘club’ dezelfde populariteit genoot als Eddy Planckaert. Dat zegt volgens mij genoeg. Alle activiteit werd gestaakt toen het volume van het latente geroezemoes omhoog rees en het nasale stemgeluid van de presentator uit de luidsprekers knalde. Daar waren ze dan! De jubelstemming van de omstaanders was aanstekelijk: “Allez Richard! Alleeeeez!”
En wij joelden luidkeels mee, zonder Richard te kennen. Het deed er niet toe. We klapten wild in de handen ter aanmoediging van al die jonge, gebruinde wielrennersbenen die in de hoge middagzon blonken als bronzen beelden. Het peloton zoemde voorbij als een zwerm naarstige werkbijen, terwijl golven van emotionele “aaaaah’s” en “oooooh’s” opklonken vanuit de fanclub die zich door middel van échte coureursklakskes onderscheidde van het gewone volk. Er werd met Sparta pils geklonken op de Spartaanse prestaties van de ‘anciens’, waar bovendien druk op werd ingezet met sigaretten en trappist. Tot slot volgde een sprint die menig Vlaamse tikker deed overslaan. Tevergeefs, want dat jaar overwon een jonge Fransman de ‘hel van het Noorden’.
Ondanks de storing die om de haverklap het reuzenscherm op de binnenplaats van de parochiekring teisterde, leek het toch alsof we er écht bij waren! Heerlijk. Paris- Roubaix, zoveel meer dan een wielerklassieker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s