Bad brows

Dat er geen zekerheden meer zijn, hoor ik een vrouw zeggen terwijl ze klaagt over het weer. Ik vind die warmte best bevrijdend aangezien ik mij op zulke dagen niet bijzonder verplicht om er op mijn best uit te zien. Ach wat, melkflessen bloot, teenslippers aan en het haar nonchalant opgebonden in een ‘coupe vogelnest’. Laat staan dat ik me op zulke dagen waag aan uitbundige maquillage… Tenzij u zou willen weten hoe een Jackson Pollock eruit ziet op mijn smeltend smoelwerk.

Maar dan zijn er van die diehards die met de schminkdoos zijn vergroeid. Zoals de kassiersters van de Albert Heijn bijvoorbeeld. U kent ze wel; ze hebben van die kastlades boven hun ogen, zo van die Bert van Sesamstraat-wenkbrauwen waarmee ze je aankijken met een blik van blijdschap, boosheid, verbazing en verwardheid tegelijk. Heel vervelend.

‘Nemen jullie maaltijdcheques?’ vraag ik. De blik onder die balken spreekt: LOADING EMOTION. Je moet enkele tellen wachten. Ondertussen vraag ik me af hoe ze die afdaken daar feitelijk op schilderen. In gedachten zie ik die kassierster sjabloontjes uittekenen aan de keukentafel; dikke, dunne, hoge, puntige en rechthoekige vormpjes, parabolen en hyperbolen, whatever fits the mood. ’s Morgen moet je dan wel meteen goed kiezen want eens ze erop staan, hoor je je naar de vorm van die wenkbrauwen te gedragen. De hele dag. Want zelfs met 40 graden houden die ondingen stand, dus geen moodswings!

‘Neen, madam, geen maaltijdcheques,  althans deze niet,’ antwoordt ze nors omdat ik de boel ophoud. Ik mopper terug. Haar wenkbrauwen krommen like two bridges over troubled water. Ik betaal uiteindelijk met wat het einde van de maand nog rest en zeg dat ik geen spaarzegels hoef.

‘Bedankt en tot ziens,’ roept ze daarna vriendelijk, hartelijk, boos of lichtjes sarcastisch. Wie zal het zeggen. Er zijn geen zekerheden meer…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s