Doe het zelf

Een voormiddag in de doe-het-zelfzaak. De mannen hebben zich voor de gelegenheid helemaal uitgedost: stoere cargo short, werkbottines en een t-shirt vol verfvlekken en stofvegen zodat iedereen goed kan zien dat ze hard aan het werk zijn. Onder de arm dragen ze allerlei lijstjes en zelfgetekende plannetjes die ze met veel zwier openzwaaien wanneer ze de verkoopmedewerker vragen waar de Polyfilla staat of waar de hamers hangen.
De echtgenotes staan erbij en kijken ernaar. De een draagt hoge hakken, de andere een stel gemakkelijke slippers, maar het achterliggende idee blijft hetzelfde: de dames hadden dit weekend eigenlijk andere plannen. Toch hebben de mannen graag dat hun vrouwtje meekomt ‘om te helpen kiezen’ of ‘om iets te dragen’. In werkelijkheid is het een grote praalvertoning, een grote sausage-fest: mijn boormachien is beter dan jouw boormachien, mijn planken zijn dikker dan jouw planken, ik doe-het-zelf nog méér dan de doorsnee doe-het-zelver. En daar staan ze dan te blinken; de klussers, de verbouwers en de tuinliefhebbers. De doe-het-zelfzaak is een speelgoedwinkel voor grote jongens: industriële stofzuigers, knorrende kettingzagen en elektrische snoeischaren, je kunt er werkelijk álles krijgen om je interieur of tuin volledig mee naar de kloten te helpen. Ondertussen googelt vrouwlief al het nummer van een vakman en het Rampenfonds. Als ze vraagt waarvoor al die dure spullen in de winkelkar eigenlijk dienen, antwoordt hij koeltjes dat ze zich daar niét hoeft over te bekommeren. Hij kan toch niet zomaar zeggen dat die Hollandse Youtuber dat zo had opgelijst, maar hijzelf eigenlijk in de verste verte niet weet wat ermee aan te vangen?! Hoe dan ook, in de oren van de doe-het-zelver klinkt ‘we zullen wel zien hoe we dat allemaal gaan doen’ altijd beter dan de offerte van bouwfirma Verschraegen.
Ps: voor wie geen zin heeft om urenlang achter zijn geliefde klusser aan te drentelen: bij de kassa verkoopt men Sudoku’s, bier en zakjes paprikachips…

4 gedachten over “Doe het zelf”

 1. Leuk om lezen.
  Rake weergave van uitdrukkingen door gewone mensen gebruikt in het al te dagelijkse leven.
  Wat ik wel wat betreur, als mens, als mannelijke mens en als denkende mens, is de man-onvriendelijke bijklank, ondertoon.
  Groeten

  Like

  1. Dit is satire; spelen met clichés, uitvergroten, overdrijven.
   Ik heb soms het gevoel dat jij deze doldwaze cursiefjes veel te serieus neemt, Stef. Dit is geen literatuur maar amusement. Dus ‘recensies’ hoeven echt niet… 😉 Groet

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja, soms goed dat er kunstenaar eens meta taal gebruikt.

    Je kunstwerk dat publiek wordt, is natuurlijk vogelvrij.
    Het zal door vele mensen geïnterpreteerd worden.
    En misschien zien die ook al eens met recht en reden iets dat de moeder ervan niet zag of niet bewust bedoeld had.
    Groeten

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s