Hygge

Deze week ‘hygge’ ontdekt: een Deens geluksmotto dat paralellen vertoont met het Nederlandse ‘gezelligheid’. U spreekt het uit als hoo-ga! Het principe is heel eenvoudig: trek uw meest slonzige pull-over aan, en uw allerdikste Noorse (of Deense) sokken. Staar vervolgens vanop een kussen, schapenvel of dekentje, liefst met geometrische patronen, naar het stilleven van aftandse wijnkratten, kaarsen en vetplantjes die u in oude jampotten hebt gestopt.

Zelf koekjes bakken draagt blijkbaar ook enorm bij aan het hygge-gevoel. U mag er echter geen eieren, boter, bloem noch suiker indraaien! De hippe vega- paleotariër doet zoiets barbaars niet. Of die koeken al dan niet lekker smaken, is dan ook van weinig belang, zolang u er maar een foto van kan nemen om op Instagram te plaatsen. Dé manier om uw persoonlijke hygge met de wereld kan delen …

’s Avonds nodigt u vrienden uit voor een ‘hyggelig’ dineetje bij kaarslicht. Véél kaarslicht, vooral naast en onder de tafel. Pas op: Deens design is ook brandbaar. En pas op voor de hond!
De tafel decoreert u dan weer met een mand vol winterpenen, rapen, rode bieten en andere gezonde doch wansmakelijke knollen. Eenmaal uw gasten zijn aangekomen, verzoekt u hen op uw ikea-kelim te gaan zitten om samen de groenten te jassen. Niks ‘hyggeliger’ dan kokkerellen, toch?

Ps: Ondertussen houd ik mij op veilige afstand want dergelijke gelukstips ruiken me iets teveel naar de tien geboden… Geef mij maar die Vlaamse gezelligheid, bestaande uit een pak frieten en een pint, onder het gezellige licht van de tv.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s