Iet nief!

Unknown

De kleinhandel is terug aan een opmars bezig. Iets wat alleen maar aan te moedigen valt in precaire economische tijden. Maar eerlijk, hoeveel latte’s en riant gegarneerde cappuccino’ s moeten we zo nog in ons kas slaan vooraleer de theedoek in de ring geworpen wordt? Ze schieten als paddestoelen (lees: parasolzwammen) uit de grond: espressobars met bebaarde barista’s en theehuisjes met huisgemaakte patisserie “op grootmoeders wijze”. En ook de gastronomische hamburgertenten, bagelbars, soepbars maar ook bijdetijdse wasserettes, barbiers en verpakkingsloze buurtwinkeltjes vind je nu op elke hoek van de straat.

In een minimalistisch, Scandinavisch kader presenteren de jonge eigenaren hun producten: veel hout, retro elementjes zoals oude waspoederdozen en rieten manden, een krijtbord met seizoenssuggesties, aftandse schoolkrukken om je héérlijk op neder te vleien en in iedere hoek een statige cactus of sanseveria. Je pseudo- gezonde doch trendy maaltijd wordt geserveerd in roestige teiltjes; zoals men dat vroeger, in de goeien ouwen tijd deed…(ah ja?!) En ook je thee en koffie worden in gebarsten glazen gegoten om het vintage karakter extra in de verf te zetten. Aan de gevels prijken stoere mannennamen zoals “Gustaaf” en “Fernand” die de zaak meteen een sterk, succesvol en sympathiek karakter toemeten. Of cryptische, contaminerende spitsvondigheden en gevatte doordenkertjes van wat de zaak je te bieden heeft. Je groenteboer heet vanaf nu “Pret”, de fietsenwinkel (die overigens enkel nog koersvélo’s verkoopt) “Eddy”, de bioslagerij “be-wust” of “Kiek ’n børst” en die nieuwe bruine kroeg simpelweg “Z.A.T.”

Hoor je het nog steeds donderen in Köln of weet je nog altijd niet waar de klæpel hangt? Bezoek dan eens een van de talrijke Foodtruck Festivals die deze zomer hun ronde doen in Vlaanderen. En niet getreurd, jijzelf kan ook zo’n lucratieve zaak uit je hoge hoed toveren, hoor! Koop bij garage Vanderlinden een krakkemikkige camionette, een lekje pastelverf erover en draai er je eigen hippe nougatbollen!

Een gedachte over “Iet nief!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s